Evde rakı yapımı, aktif karbon filtreden geçirilmiş 1 litre etil alkol içine 3 ml virago anis anason eklenir. Bu karışım iyice çalkalanarak anasonun alkolle tamamen erimesi sağlanır. Anasonlanmış anasonlu alkol karışımına 1,1 litre su eklenir. Böylece toplamda 2,1 litre %45 alkol oranına sahip rakı elde edilir.

Evde Rakı Yapımı


Evde Rakı Yapımı Detayları

Evde rakı yapımı doğru malzemeler ve yöntemlerle oldukça basit olabilir. Ancak, yasal düzenlemelere ve kullanılan malzemelere dikkat etmek önemlidir. Bu detaylar hem rakının kalitesini belirler hem de sağlık açısından oluşan riskleri ortadan kaldırır.

Evde Rakı Yapımı Malzemeleri ve Özellikleri

Tarımsal kökenli etil alkol: Rakı yapımında kullanılan tek alkol türü tarımsal kökenli etil alkoldür. Tarımsal kökenli etil alkol dışında hiçbir alkol türü yada türevi rakı yapımında kullanılamaz. Kullanılırsa ölüme bile sonuçlanabilir.

Anason: Rakı yapımı için kullanılacak en iyi anason, virago anis anasondur. Virago anis, hem gıda ürünlerinde hem de rakı yapımına uygun olan en kaliteli ve en yüksek saflık değerine sahip anasondur. Virago anis anason kullanılarak yapılan rakılara ilave şeker yada gliserin eklenmesine gerek yoktur.

Su: En fazla 10 litre olarak şişelenmiş hazır su kullanılmalıdır. 10 litre üzerinde şişelenmiş sular damacana sularıdır. Plastik damacanalar birden fazla defa doldurulabilir ve damacanaların belirli bir kullanım ömrü vardır. Her dolumdan önce içleri temizlenir ancak tek kullanımlık sular kadar sorunsuz değildir.

Aktif Karbon Filtre

Etil alkollün kendine has keskin bir kokusu ve saf halinde çok sert bir tadı vardır. Öncelikle etil alkol karbon filtreden geçirilerek yumuşatılır. Bu işlem aynı zamanda etil alkoldeki kokuyu azaltır. Aktif karbon filtre işlemi oldukça basittir. Aktif karbon kilo ile satın alınabilir. 1 Kg aktif karbon yıkandıktan sonra tüle satılır ve huni içine yerleştirilir. Üzerine etil alkol yavaşça dökülerek filtre işlemi yapılır. Yapılan filtreleme işlemi ne kadar çok tekrarlanırsa alkolün kokusu ve sertliği o kadar azalır.  

Püf Noktaları

Alkol Seçimi: Kullanılacak etil alkolün tarımsal kökenli olması ve şeker pancarından üretilmiş olması tercih edilmelidir. Bu, rakının kalitesini artırır çünkü geleneksel Türk rakısı şeker pancarından elde edilen etil alkolle yapılır.

Evde rakı yapımı konusunda sırlama çok önemlidir. Öncelikle etil alkol içine anason eklenip eritilmelidir sonrasında su ilave edilerek seyreltilmelidir. Anason alkol içinde eriyip çözülmezse rakı beyazlamaz ve anason tadı yapılan rakıya sirayet edemez.

Evde Tekila Yapımı

Daha yeniDaha eski